9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü 

Tütün ürünleri tüketimine ve pasif ekilenime bağlı sağlık sonuçlarının önlenmesi, küresel tütün salgınını yavaşlatmak amacıyla her yıl 9 Şubat günü, Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak ilan edilmiştir.

Tütün epidemisi, dünyanın karşı karşıya kaldığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biridir ve dünya çapında yılda 8 milyondan fazla insanın ölümüne neden olmaktadır. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,3 milyonu ise sigara içmeyenlerin pasif sigara dumanına maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. 

Dünya nüfusunun %22,3’ü tütün kullanmaktadır. Tütün kullanım oranı erkeklerde %36,7 iken kadınlarda %7,8 olarak raporlanmaktadır.

 Sigara, en yaygın kullanılan tütün ürünüdür. Sigarda bulunan nikotin oldukça bağımlılık yapıcıdır ve sigara kullanımı hipertansiyon, kardiyovasküler ve solunum hastalıkları ile 20'den fazla farklı kanser türü açısından önemli bir risk faktörüdür. 

Sigara kullanımı en önemli önlenebilir ölüm nedenidir ve önemli halk sağlığı sorunudur. Her gün 22000 kişi ve her 1 dakikada 15 kişi sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybetmektedir. 

“Sigara ve meslek hastalıkları arasındaki güçlü etkileşim: Çalışma ortamında maruz kalınan toksik ve kimyasal ajanlar, sigara içimi ve/veya dumanına maruz kalma ile birleştiğinde akciğer kanseri ve mesleki astım riski katlanarak artıyor”

“Her sigara hayatımızdan 10 yıl çalışıyor”

“Sigara hayatınızdan çıkarmak için sayısız nedenler var”

Sigarayı bırakanlar ilk 20 dakikadan itibaren faydasını görmeye başlar. 

İlk 20 dakikada kalp atışı hızı normal değerine düşer,  12. saatten itibaren kandaki karbondioksit seviyesi normale döner.

2 hafta-3 ay arasında kişinin akciğer fonksiyonlarında düzelme görülür. 

1-9 ay arasındaysa öksürme ve nefes darlığı gibi belirtiler azalır. 

1 yılın sonunda koroner kalp hastalığı riskiniz sigara içen birinin yarısı kadardır.

10. yılın sonundaysa akciğer kanseri riskinin sigara içen birinin sahip olduğu riskin yarısı kadar olduğu biliniyor. 

15 beş yıl sonra koroner kalp hastalığı riski sigara içmeyen biriyle aynı seviyeye iniyor.

UNUTMAYIN!!!

Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen kronik bir hastalıktır Eğer sigara kullanıyor iseniz, bunun bir hastalık olduğunu bilmeli ve bir “Sigara Bırakma Polikliniğine” başvurmalısınız. 

Bırakma kararlılığı, uygun tedavi ve motivasyonla siz de sigarayı bırakabilirsiniz. 



Kaynaklar: 

Global Burden of Disease. database.Washington, DC: Institute of Health Metrics; 2019. IHME,accessed 17 July 2023 .

World Health Organization. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco.

World Health Organization. https://www.who.int/europe/publications/m/item/tobacco-and-noncommunicable-diseases).

National Institute for Occupational Safety and Health. Current Intelligence Bulletin 31: Adverse Health Effects of Smoking and the Occupational Environment. https://www.cdc.gov/niosh/docs/79-122/default.html.

Hatsukami DK, Stead LF, Gupta PC. Tobacco addiction. Lancet. 2008 Jun 14;371(9629):2027-38. doi: 10.1016/S0140-6736(08)60871-5. PMID: 18555914; PMCID: PMC4732578.




HIZLI ERİŞİM