4 Şubat Dünya Kanser Günü




4 ŞUBAT 2024 DÜNYA KANSER GÜNÜ MESAJI

2024 yılında Uluslararası Kanser Ajansının sloganı: Bakım Açığını Kapat

Küresel düzeyde her beş kişiden biri yaşamı boyunca kansere yakalanmaktadır. Kanserin önlenmesi 21. yüzyılın en önemli halk sağlığı sorunlarından biridir. Mevcut bilimsel kanıtlara göre, tüm kanser vakalarının en az %40'ı etkili birincil önleme tedbirleriyle önlenebilir ve tümörlerin erken tespiti yoluyla daha fazla ölüm oranı azaltılabilir (Kaynak: https://www.iarc.who.int/cancer-topics/).


KANSER RİSK FAKTÖRLERİ


Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) verilerine göre mesleki maruziyetler ve kanser türleri arasında belirgin ilişki bulunmaktadır. Mezoteliyoma mortalitesi asbeste kümülatif maruz kalım düzeyi ile güçlü bir şekilde artmaktadır (Kaynak: https://www.iarc.who.int/news-events/cancer-mortality-in-chrysotile-miners-and-millers-russian-federation-main-results-asbest-chrysotile-cohort-study/).

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve ILO 2023 yılında yayınladıkları ortak raporda, güneş altında çalışmanın melanom dışı cilt kanseri nedeniyle her 3 ölümden 1'ine neden olduğunu işaret etmektedir (Kaynak: https://www.iarc.who.int/news-events/working-under-the-sun-causes-1-in-3-deaths-from-non-melanoma-skin-cancer-say-who-and-ilo/).

İtfaiyecilerin mesleki kimyasallara ve radyona maruz kalması durumunda mezotelyoma ve mesane kanserinin gelişebileceği yönünde bilimsel kanıtlar mevcuttur (https://www.iarc.who.int/wp-content/uploads/2022/07/Infographic_MONOGRAPHS_VOL_132.jpg).
Sonuç olarak, mesleki maruziyetler ve sağlıklı olmayan yaşam davranışlarının kombinasyonu çalışan nüfusta kanserlerin görülme sıklığını artırabilir.   Mesleki maruziyetelere bağlı gelişebilecek kanserlere yönelik korunma önlemleri, erken tanı ve tedavi yöntemlerine ilişkin bireylerin sağlık okuryazarlığının becerilerinin artırılması önemli halk sağlığı çabalarından olabilecektir.




HIZLI ERİŞİM